samenwerken met een fotograaf: 3 handige tips20-09-2017

Een team bestaat vaak uit een opdrachtgever, fotograaf, visagiste en een model. Dat is dus eigenlijk iedereen die aanwezig is tijdens de opdracht. Van tevoren wordt de shoot doorgenomen. Het team kijkt dan naar het thema, de locatie en het haar en make-up. Ik vind goede communicatie erg belangrijk tijdens zo'n project. Zo weet je precies wat er van je gevraagd wordt tijdens de shoot en kunnen er geen misverstanden ontstaan. 

Als je met een fotograaf gaat samenwerken, bekijk ik van tevoren eerst zijn portfolio. Dat is altijd handig om te doen, want iedere fotograaf heeft een eigen stijl van foto’s maken en bewerken. Een paar stijlen zijn portret-, documentair- en modefotografie. Als je een bepaalde sfeer in je foto wilt hebben, kun je wat specifieker zoeken naar een fotograaf die daar in gespecialiseerd is. 

Toch kan het lastig blijven om te herkennen wat een professionele fotograaf is. Er zijn namelijk veel mensen die een spiegelreflexcamera kopen en aan de slag gaan als hobbyfotograaf. Ik kijk zelf naar 3 aspecten van een professionele fotograaf: een website (of portfolio), sociale vaardigheden en technische vaardigheden.

 

Mijn tips voor het samenwerken met een fotograaf

Ik vind het belangrijk om te zien dat een fotograaf zijn of haar eigen website heeft. Dit zegt namelijk iets over de fotograaf: dit is een professional die serieus met het vak bezig is. Dit zie je terug in de foto's die op de website staan.

Hoe iemand op mij overkomt, vind ik ook erg belangrijk. Sociale vaardigheden zijn belangrijk voor een fotograaf; het moet namelijk mogelijk zijn om een model op zijn/haar gemak te stellen, ongeacht de ervaring van het model. Hierdoor weet de fotograaf net iets extra's naar boven te halen uit een model! Wat betreft technische vaardigheden hecht ik veel waarde aan kennis van fotografie, licht en retoucheren. Hierdoor kan een fotograaf alle apparatuur goed afstellen en gebruiken.

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen wat mij verder brengt als ik met een (voor mij) onbekende fotograaf ga werken. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Graag tot de volgende opdracht!